piątek, 16 października 2015

HITY GRECKIEJ KUCHNI wg CHAOSU

Czas na słów kilka o greckich kulinariach. Zdecydowanie przeważają zachwyty- nad oliwą, owocami morza czy wyrośniętymi w słońcu warzywami. Dziś moja osobista, subiektywna lista HITÓW GRECKIEJ KUCHNI.

1. GEMISTA czyli pieczone papryki (czerwone, zielone, podejrzewam, że każde) i pomidory nadziewane ryżem z ziołami i niewielkim dodatkiem innych warzyw. Są też nadziewane mięsem, ale zdecydowanie wole wersję wege. Podobno to danie postne, a na pewno niewyszukane, ale czasem takie proste są najlepsze. Szczerze to zdarzało się, że jadłam gemistę dzień w dzień. Przepyszne! Jestem wielką fanką :-)


ARMENI- CMENTARZYSKO MINOJSKIE koło RETHYMONU

Cmentarzysko w Armeni było naszym pierwszym stanowiskiem archeologicznym odwiedzonym na Krecie. Mimo, iż mało znane to dla miłośników „w...